Gert Fokker
Hoveniersbedrijf

Tips voor de tuin!

Bent u zelf een liefhebber van tuinieren en doet u het onderhoud aan uw tuin graag zelf. Dan volgen hier enkelen tips van de vakman voor de komende maanden:

Wat te doen in maart

Onkruid

Ga alvast aan de slag met het verwijderen van onkruid, dit is nu aan het uitzaaien. Het wordt warmer buiten en is het onkruid is dan ook nu volop aan het groeien! Als je het nu weg haalt scheelt het een hoop werk in de zomermaanden.

Gazon zomer klaar maken

Aan het einde van de maand (wanneer het niet meer vriest) de perfecte tijd om je grasveld te verticuteren, dit verwijderd mos en plantaardig afval uit je gazon waardoor je gazon weer volop kan groeien!

  • 1. Verticuteer je gazon, dit kan met een verticuteer hark of met een verticuteer machine.
  • 2. Nu het mos en overige plantaardig afval uit je gazon is, is het tijd om de kale plekken in je gras opnieuw te zaaien. Gebruik bij voorkeur dezelfde variant als bij de aanleg, hierdoor blijft het dezelfde soort gras.
  • 3. Kalk strooien is belangrijk om de juiste zuurgraad in je gras te krijgen. Meestal gebeurd het een keer in het jaar, in het voorjaar. Bij een sterk verzuurde bodem is het slim om zowel in het voor- als najaar kalk te strooien.
  • 4. Het gazon bemesten is ook belangrijk, je gras krijgt weer voedingstoffen om te gaan groeien.

Snoeien

In maart is het tijd om een grote ronde door de tuin te doen en bijna alle vaste planten (ook siergrassen) terugsnoeit. Knip het oude blad weg zodat de nieuwe plant kan uitlopen. Hierdoor krijg je in de zomer weer mooie planten!

Vijver

Heb je een vijver in je tuin? Dan is het nu de tijd om die een grote schoonmaak beurt te geven. Snoei de vijverplanten, verwijder afval van de bodem en vergeet niet het filter van je vijverpomp schoon te maken.

Heeft het water een temperatuur van ca. 8/10 graden bereikt? Dan kun je weer langzaam beginnen met het voeren van je vissen, onder deze temperaturen zullen vissen amper eten en krijgen ze het eten dan ook niet goed verteerd.

Vogels

In mei leggen alle vogels een ei, en dat betekend dat je nu de nestkastjes schoon moet maken en ophangen. De vogels zijn druk bezig met de bezichtigen van hun nieuwe huisjes. Hang het nestkastje met de opening naar het noordoosten, hierdoor komt er geen wind en regen het huisje binnen waaien. Zorg er ook voor dat het huisje niet volop in de zon staat, dan wordt het te warm binnen en kunnen de jongen dood gaan. Hang ze op ongeveer 2 meter hoogte, 15 meter uit elkaar en zorg ook voor een vrije aanvliegroute.

Over Gert

Gert werkt al meer dan 20 jaar als hovenier, een mooie tuin afleveren is dan ook zijn passie. Uw wens is zijn uitdaging!

Gert Fokker

Gert Fokker Hoveniersbedrijf

Hessenweg 68
3835 PL Stoutenburg
info@gertfokker.nl